Categorieën: Ondernemerschap

Door: Sjoerd Scholte

Delen:

Adviseur voor financierings- en investeringsvraagstukken

Innoveren kun je leren

Het is toch wat allemaal, de aarde warmt op, schaarste, stikstof, Schiphol ontregeld, gedoe! Ik ervaar een hoop gemopper om me heen, is het niet live, dan is het wel op social media of in de krant of op het journaal. Ja de wereld verandert en het lijkt of het deze keer nog weer wat sneller gaat dan al die andere veranderingen die we al hebben mee mogen maken. Veranderingen zijn doorgaans ook een vooraankondiging van nieuwe doorbraken op innovatievlak. Er zijn altijd creatievelingen, doorgaans ondernemers die tussen al dat verander geweld weer kansen zien voor nieuwe business.

Ik las in de krant een stuk over een gezin dat de warmte onvluchtte door lekker in de bioscoop (in de airco) films te gaan kijken. Je hebt mensen die zoeken de warmte juist op bij allerhande saunafaciliteiten. Ik voorzie speciale koelhuizen waar mensen in de zomer terecht kunnen voor een stuk verkoeling.

Ik ben ook dit jaar weer op vakantie geweest in Frankrijk, dat doe ik onder andere voor het mooie weer. Nou dat is gelukt: 3 weken niet onder de 30 graden geweest, eigenlijk te warm, want van wandelen en echte inspanningen komt niet meer zoveel terecht. Toch voortaan maar weer in Nederland op vakantie? De trend die ik zie is dat Franse campingeigenaren driftig in de markt zijn om Nederlandse campings op te kopen. Omdat het klimaat hier inmiddels een stuk aangenamer is dan bakken onder het tentdoek in het hete zuiden.

Mijn vrouw heeft een moestuintje en we hebben wat fruit/vruchtbomen. De vijgenoogst dit jaar is briljant. Waar blijft de eerste olijfboomgaard voor echte Hollandse olijfolie? Ombouwen van een veehouderij naar wijn/olijf productie; twee vliegen in 1 klap, profiteer van de hogere temperaturen, benut het nieuwe klimaat en reduceer CO2 uitstoot met het planten van bomen zonder dat je het agrarische vak vaarwel hoeft te zeggen (ja ik weet dat het allemaal wat gecompliceerder ligt, maar toch).

De gestegen gasprijs baart ook zorgen. Mijn alleenstaande moeder kreeg de schrik van der leven met het nieuwe contract, of ze van haar AOW-tje even 600 euro voorschot wil betalen. Gelukkig heeft mijn ouderlijk huis nog een fatsoenlijke openhaard. De houthandel tiert inmiddels weer welig.

De benzineprijs dan….., ook interessant wat voor gevolg dat heeft op businessmodellen. Ik stond recentelijk voor een aanschafmoment van een auto. Toch maar voor een volledig elektrische auto gekozen. In combinatie met de zonnepanelen die we al hadden zeer interessant. Nu alleen nog even wachten op de aflevering van de auto (inmiddels een doorlooptijd van langer dan 1 jaar). In afwachting van de auto hebben we onze benzineauto alvast ingeruild en zijn we tijdelijk autoloos. Gelukkig kan ik het meeste van mijn werk doen op de fiets en zijn er diverse deelauto initiatieven waar je je prima mee kunt redden. Van bezit naar gebruik. Zie hier een versnelling naar elektrisch rijden als gevolg van een marktverstorende prijsstijging.

Voor degene die net terug is van vakantie, maar nog in blijde afwachting is van de koffers die ergens in het depot staan van Schiphol. Ook hiervoor zie ik kansen met een simpele tracker in je koffer. Goedemorgen, ik kom mijn koffer ophalen. Oh? Maar die staat ergens in het depot. Geen probleem meneer de douanebeambte, ik loop wel even met u mee en pik hem er zelf wel even uit met mijn nieuwe device.

Verandering in de versnelling? Business opportunities op komst!