Categorie├źn: Financieren

Door: Sjoerd Scholte

Delen:

Olifanten-inflatie

Stel dat u afgelopen weekend tijdens uw herfstwandeling op de Veluwe een olifant was tegengekomen dan was dat best raar geweest. In no time zou dit nieuwtje zich verspreiden en heel Nederland zou uitlopen om deze unieke gelegenheid mee te maken.
In Wildlands in Emmen wordt de confrontatie met een olifant al wat minder raar, maar nog steeds bijzonder indrukwekkend. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik een weekje Botswana mocht ontdekken. De eerste keer dat je op afstand een kudde olifanten onder een boom spot is echt waanzinnig. Na een paar dagen belandden we bij de lodges van Elephant Sand. Van origine een drinkplaats voor wilde olifanten waar de uitbater handig gebruik van heeft gemaakt door er hutjes om heen te plaatsen. Ik telde op een gegeven moment meer dan 50 wilde olifanten die daar hun dagelijkse portie water kwamen opzuigen. Na een paar dagen dagelijks in de bush geconfronteerd te zijn met olifanten pak je op een gegeven moment zelfs je fototoestel niet meer. Het wordt normaal. Je ogen leiden aan olifanten-inflatie.
Zo gaat het ook in de economie en wennen we aan periodes van schaarste en overvloed. De rentestand was langdurig laag waardoor onder andere de woningmarkt op volle toeren draaide. Nu de rente een paar stappen omhoog heeft gezet en de energieprijs rap is gestegen levert dit weer een nieuwe beleving op van een aantal variabelen. Maar net zoals met de olifanten zullen we er aan wennen en de nieuwe omstandigheden gaan ervaren als het nieuwe normaal.
Zo makkelijk als je aan het zien van olifanten kunt wennen zo zou het ook met de beleving over de mooie rendementen van NLInvesteert kunnen zijn. Het is hard werken om dit ook in economisch uitdagende tijden elke keer weer waar te maken. Met ruim 50 man blijven we op zoek naar investeringskansen en brengen we financiers, investeerders en ondernemers bij elkaar. Door het samenstellen van een ideale financieringsmix helpen we ondernemers hun plannen waar te maken en bieden we aan investeerders regelmatig mooie proposities met een rendement wat sinds de start van NLInvesteert gemiddeld netto boven de 8% is uitgekomen. Dat lijkt me een mooi olifanten paadje om te volgen.