Categorieën: Financieren

Door: Sjoerd Scholte

Delen:

Onderneming als hoeksteen van de samenleving

 

Zomaar een gezin. Zo op het eerste gezicht niks geks. Vader, moeder en drie zonen. Dat komt wel vaker voor. Wat minder vaak voor komt is dat alle 5 gezinsleden zelfstandig ondernemer zijn. De één al wat langer dan de ander. Een kijkje achter de schermen bij gezin Scholte met 5 ondernemingen.

Wat doen jullie precies?

Edith was de 1e die 15 jaar geleden startte als ondernemer met haar bedrijf Zeg eens E! Edith: “ik had bij diverse grote bedrijven gewerkt. Ik was toe aan een nieuwe stap en wilde met name leuke afwisselende opdrachten. Opdrachten waarbij ik ook meer over mijn eigen agenda kon beschikken. De laatste jaren heb ik langdurige opdrachten gedaan voor overheden op het gebied van toerisme, merkactivatie en bestemmingsmanagement. Momenteel ben ik Procesmanager Bestemmingsmanagement en Duurzame mobiliteit voor de Veluwe. Hierbij komen door toekenning van Regiodeal gelden nieuwe ontvangstlocaties tot stand. Met de nieuwe visie op ontvangstlocaties, uitrol van een dekkend netwerk van routes, huisstijlhandboeken voor eenduidige bebording en met de Veluwse deelfietscoöperatie maken wij inmiddels grote stappen. Effectieve communicatie op plekken waar je te maken hebt met veel stakeholders komt dan goed van pas”.

De muzikale Jelle wilde op zijn 6e al DJ worden. Dit had hij afgekeken van zijn oom Tjeerd (DJTJ). Omdat de drang alleen maar groter werd, ging Jelle op zijn 11e op DJ les. Dit werd verzorgd door niemand minder dan DJ Roy El Kei. Jelle had veel aanleg en startte met draaien op feesten en partijen zoals de Goldparty. Op zijn 17e schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel als DJ Jello en Jello Productions , omdat de hobby inmiddels uitgegroeid was tot een serieuze bezigheid. DJ Jello is inmiddels op vaste clubavonden te beluisteren in Leeuwarden en Amsterdam en op dancefeesten. Hij draait zijn hand niet om voor een bruiloft op Ibiza. Jelle zegt hierover: “ik vind het geweldig om de feestgangers een topavond te bezorgen. Het geheim is dat je goed weet waar de crowd naar toe wil. Moet er een danceclassic blokje in of een Italo-rondje. Is het tijd voor paradise by the dashboard light of een rondje Hollandse meezingers? Ik draai het liefst lekkere uptempo lounge en melodieuze house, maar het geluk van het publiek staat bovenaan.”

De jongste telg van de familie is Bonne. Met zijn bedrijf Bonnes Affaires anticipeert hij op de mismatch tussen vraag en aanbod voor gekwalificeerd horecapersoneel. In een tussenjaar werkte Bonne als zelfstandig werkend kok voor het Zwolse restaurant Bij Hartje Zwolle. Toen hij begon met studeren merkte hij dat er regelmatig met spoed horecapersoneel werd gevraagd om grote pieken op te vangen, bijvoorbeeld bij ziekte of andere redenen van onderbezetting. Bonne zegt hierover: “Als ondernemer kan ik meer zelf bepalen wat ik doe. In loondienst wordt er van je verwacht dat je structureel beschikbaar bent. Dat past niet altijd in mijn weekindeling waar ik ook college moet volgen en soms ineens veel druk heb om bepaalde projecten op te leveren. Met Bonnes Affaires kan ik de leuke klussen selecteren in de keuken of de bediening en goed inpassen in de rest van mijn activiteiten. Het leuke is dat je op veel verschillende plekken komt en veel bedrijven leert kennen”.

Douwe is net als zijn ouders een echte dienstverlener. In het tweede jaar van de Hoge Hotelschool verfijnt hij de kneepjes van het vak van echte service. Zijn bedrijf heet daarom ook niet per ongeluk Service Valley. Goed afgekeken van zijn jongste broer en al vanaf zijn 14e levensjaar als allrounder actief in de horeca weet hij zichzelf met zijn bedrijf goed te vermarkten op inhuurbasis. Douwe: “ik heb al veel aspecten van de horeca meegemaakt, van afwasser tot keuken, van bedrijfsleider tot catering. Hiermee heb ik een goed gevoel over wat de wensen van mijn opdrachtgevers zijn. Ik spreek dezelfde taal. Het leuke om voor mezelf te werken is dat jezelf verantwoordelijk bent voor alles. Zo ben ik nu bezig met het optuigen van mijn administratie en een nieuwe website. Allemaal vaardigheden die je in loondienst niet zo snel leert. Dat pak ik nu als zelfstandig ondernemer allemaal mooi mee”.

Het bedrijf EQonomie staat voor verbindend zakendoen. Na bijna 30 jaar in loondienst gewerkt te hebben is Sjoerd als één van de laatste uit gezin Scholte voor zichzelf begonnen. Sjoerd: “Dit had ik veel eerder moeten doen. Kennelijk hecht ik meer aan zekerheid dan de rest van mijn gezin. Nu ik deze zomer voor mezelf ben gestart merk ik pas hoeveel bagage ik heb opgedaan in mijn werkzame leven. Wat ik het meeste waardeer is de autonomie. Bewegingsvrijheid pur sang. Ook geweldig om te merken dat mijn zakelijke netwerk mij vanaf dag 1 in vertrouwen neemt om oplossingen aan te dragen voor financierings- en beleggingsvraagstukken. Hard werken heb ik altijd gedaan. Ik weet nu exact voor wie ik dat doe. Als ik in het weekend nog even door moet buffelen om een ondernemer te helpen dan heb je daar zelf ook de volledige eer van.”

Hoe helpen jullie elkaar?

We hebben allemaal zo onze karaktereigenschappen en eigenaardigheden. Natuurlijk ook een groot gedeelte aan gezamenlijk DNA. Lantefanteren is er bij de familie Scholte niet bij. Edith is goed in teksten, effectieve communicatie en strategische complexe vraagstukken. Jelle is supercreatief en ondernemend (hij verkocht op de lagere school al uit China geïmporteerde houten kettinkjes). Bonne is de filosoof van het gezelschap en stelt altijd dieperliggende vragen. Douwe is de dienstverlener, het zorgzame type en de buffelaar. Sjoerd is van de structuur, netwerken en samen resultaten halen. De diverse capaciteiten worden benut door elkaar met raad en daad bij te staan. Bijvoorbeeld met de administratie (niet ieders hobby) of met het bouwen aan een website helpt de één de ander.

Welke tips hebben jullie voor ondernemende gezinnen?

  • Claim je website en social media accounts op tijd
  • Doe waar je goed in bent en besteed andere zaken uit
  • Bouw reflectietijd in
  • Niet alleen hard werken, maar ook hard genieten
  • Je hebt altijd profijt van deals: of je wint, of je leert
  • Hou je administratie goed bij en reserveer voor belastingbetaling
  • Ga voor lange termijn relaties en doe niet aan hit and run
  • Investeer zowel in fysieke als on-line netwerken