Categorieën: Financieren

Door: Sjoerd Scholte

Delen:

Spaargroep Ustawi is rond!

 

In november overhandigde Sjoerd Scholte van het bedrijf EQonomie een mooie cheque aan Gabriele, projectmanager van Stichting Otuke. Hiermee kan de spaargroep Ustawi worden opgericht in Uganda. Ustawi staat voor voorspoed of welvaart. Van de spaargroep worden dertig dorpsbewoners lid. De spaargroep gaat aan de slag met het stimuleren van de lokale economie. Dit gebeurt door aan leden van de groep geld uit te lenen om micro bedrijven op te starten. Denk hierbij aan een printshop, deelname aan het kippenproject, de aanschaf van een naaimachine voor een naaiatelier of aanschaf van een geit voor de eerste melkproductie.

De leden zien er zelf op toe dat de leningen weer netjes worden terugbetaald. Met de ervaring van alle voorgaande spaargroepen weten we inmiddels dat hierdoor zo’n 150 dorpsbewoners profiteren van de betere omstandigheden die ontstaan door verbetering van de economische dynamiek. En dat is keihard nodig in een gebied dat 20 jaar lang geleden heeft onder heftige burgeroorlogen. Door samen aan de slag te gaan krijgen de bewoners een kans hun zelfredzaamheid te vergroten. Hiermee groeit ook hun waardigheid weer.

Het starten van een actie om een spaargroep te beginnen is heel eenvoudig, zo heeft ook Sjoerd ervaren. Op de website kun je makkelijk een eigen actiepagina aanmaken. Vervolgens kun je met eigen stortingen of stortingen van bevriende relaties de benodigde middelen bij elkaar halen. En wat is er nou leuker om ook anderen te enthousiasmeren een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld? De oprichting van een spaargroep past goed bij EQonomie, wat staat voor verbindend zakendoen. Andere mensen in staat stellen hun plannen uit te voeren. In Nederland hebben we het al hartstikke goed voor elkaar. Fijn dat met deze bijdrage ook een bijdrage geleverd wordt aan één van de armste gebieden in de wereld. Duurzame verbetering van zelfhulp als steen in de vijver voor meer voorspoed en welzijn voor een lokale gemeenschap.