Categorieën: Financieren

Door: Sjoerd Scholte

Delen:

Twee jaar Verbindend Zakendoen met EQonomie BV

Op 1 juli 2022 startte ik mijn eigen bedrijf EQonomie. Als laatste in ons gezin schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Na een mooie en leerzame carrière in het bankwezen met een paar uitstapjes als CFO bij Booking en als CCO bij Kruitbosch, als zelfstandig ondernemer aan de bak. De bagage die ik heb opgedaan kwam afgelopen twee jaar goed van pas. Een balans/verlies & winst kunnen doorgronden, inspirerende gesprekken met ondernemers, digitalisering, marketing, kennis van diverse branches zoals vastgoed, zorg, retail en groothandel. Stiekem leer je onderweg een hele hoop.

Het begin van het zelfstandig ondernemerschap is best spannend; zit er wel iemand te wachten op mijn advies? Hoe ga je om met de verhouding commercie/administratie. Waar haal je je eerste opdrachten vandaan. Met wie ga je sparren bij moeilijke vraagstukken? Gelukkig heb ik in de afgelopen jaren een groot netwerk opgebouwd. En normaal gedaan…. Normaal? Ja: de telefoon opnemen, je mail beantwoorden, je afspraken nakomen en helder communiceren. Vraag en aanbod aan elkaar koppelen. Het klinkt logisch en basaal, maar ik merk dat dat voor sommige mensen nog best lastig is. Omdat mensen weten wat ze aan me hebben, kwamen de opdrachten eigenlijk min of meer vanzelf.

Voor het financierings- en beleggingsgedeelte van mijn werkzaamheden heb ik me aangesloten als franchisenemer van NLInvesteert. De meest ideale regio Zwolle was vrij, dus dat was een perfecte match. Ik kijk met trots terug naar de afgelopen twee jaar waar ik diverse mooie deals heb mogen begeleiden. Op de foto een greep uit deze trajecten. Variërend van de financiering van een wijngroothandel tot projectontwikkeling op Bali tot export van diergenetica. Ook heb ik diverse investeerders begeleid in het activeren van hun overtollige liquiditeiten. Bankieren in het klein: het matchen van vraag en aanbod van geld.

Ondertussen moest ik ook nog even afstuderen voor mijn Master of Science. Het nuttige met het aangename verbonden door een onderzoek te doen naar hoe een ondernemer het in hem gestelde vertrouwen kan vergroten. Inzichten die direct weer van pas komen en ik kan inzetten om ondernemers beter te adviseren. De anderhalve dag per week die na het afstuderen vorig jaar vrijkwam is inmiddels alweer ingezet om de drukte van mijn bedrijf op te vangen. Ondernemers adviseren over de financiering van hun bedrijfsplannen, investeerders begeleiden bij hun beleggingskeuzes, toezichthouden & coachen. Een fijne combinatie met never a dull moment.

Één van mijn leidinggevenden vertelde me eens dat hij zijn leven had opgedeeld in drie fasen: 0-30 jaar: Learnfase, 30-60 jaar: Earnfase, 60-90 jaar: Returnfase. Alhoewel ik de komende vijf jaar nog geen 60 word, ben ik voor mijn gevoel al begonnen aan die Returnfase. Alle kennis en kunde die ik onderweg heb opgedaan inzetten om de mensen uit je omgeving voort te helpen. Of dat nou gaat om financieringsvraagstukken, toezichthouden en de juiste vragen stellen, of 1 op 1 coaching. Superleuk om te doen en maximale verbinding met je gesprekspartners. Niet voor niets staan de twee eerste letters van mijn bedrijfsnaam voor Emotie Quotiënt, het vermogen om emoties van jezelf en anderen waar te nemen, te interpreteren en nuttig te verwerken.

Hartelijk dank voor het vertrouwen en de fijne samenwerking in de afgelopen twee jaar. Ik kijk ernaar uit om samen verder te bouwen aan EQonomie, verbindend zakendoen, en alles wat de toekomst ons brengt.